It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Správně vyvážená strava je naprostým základem zdravého životního stylu každého z nás. Pokud trpíte nějakým onemocněním, platí to dvojnásob. Také u roztroušené sklerózy studie potvrzují, že určité typy potravin mají velmi pozitivní dopad na zvládání onemocnění.1 Pokud tedy právě čtete tyto řádky, zamyslete se nad tím, zda ve svém jídelníčku máte zastoupeny všechny složky stravy a svému tělu prospíváte na maximum. Nejste si úplně jistí, jaké by to měly být? Tady je pár příkladů toho, co je třeba začlenit do svých stravovacích návyků a co je naopak lepší vynechat nebo jíst s mírou.

1. Jezte „správné“ sacharidy

Sacharidy jsou pro naše tělo důležitým zdrojem energie, ovšem je třeba konzumovat ty správné, kam rozhodně nepatří například bílé pečivo nebo slazené cereálie. Pokud si chcete udržet svou energetickou hladinu v normě, abyste měli dostatek energie po celý den, přidejte do svého jídelníčku komplexní uhlohydráty, jako jsou celozrnný chléb nebo hnědá rýže či celozrnné těstoviny. Sacharidy jsou také zdrojem vlákniny, která pomáhá ke správnému pohybu střev, což může snížit riziko zácpy, jež lidi s roztroušenou sklerózou často trápí kvůli nedostatku pohybu vlivem snížené hybnosti.2

2. Ano omega-3 mastným kyselinám

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi polynenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo neumí vytvořit samo, a proto je musíme přijímat v podobě vhodné stravy. Tyto mastné kyseliny mají totiž nespočet pozitivních účinků na zdraví. Omega-3 mastné kyseliny se skládají z kyseliny dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA), které přispívají k normální činnosti mozku a jsou také známy svými protizánětlivými účinky. Hlavním zdrojem těchto mastných kyselin jsou tučné ryby jako například losos, makrela nebo tuňák. Výsledky studií dokonce ukazují, že země s vyšší spotřebou ryb mohou mít menší výskyt roztroušené sklerózy. Dále existují i studie dokládající, že u lidí, kteří přidali lněná semínka do svého jídelníčku, došlo ke snížení relapsů. Tato semínka jsou totiž bohatá právě na zmiňované omega-3 mastné kyseliny.3 Je však potřeba brát vše s rezervou, a to platí i o těchto studiích. Roztroušená skleróza je velmi individuální onemocnění a takovéto rady bohužel nikdy nemohou plnohodnotně nahradit léčbu předepsanou vaším lékařem.

3. Hlídejte si vitamín D

V souvislosti s roztroušenou sklerózou často slýcháme o vitamínu D. Řekněme si tedy, proč by ho lidé s roztroušenou sklerózou měli mít dostatek. Vitamín D je potřebný pro správnou funkci mozku, svalů nebo kostí a rovněž má velmi příznivý vliv na imunitní systém. Malé zásoby déčka se mohou projevit například svalovými bolestmi, vyšší nemocností a rovněž depresemi, čehož by se lidé s RS měli snažit vyvarovat. Nedostatku vitamínu D se dá snadno předejít jeho pravidelným doplňováním. Déčko lze najít v tučných rybách, například lososovi, tuňákovi nebo makrele, či ve vaječném žloutku a hovězích játrech.4 Je však důležité si uvědomit, že hlavním přirozeným zdrojem tohoto vitamínu je sluneční záření, a proto se doporučuje dopřát si 15 minut denně na sluníčku. Vždy je možné k doplnění vitamínu D využít určité doplňky stravy, ovšem u nich se vždy poraďte se svým lékařem.5

Správné stravování je klíčem k lepšímu zdraví

Mimo výše zmíněné vitamíny a minerály do své životosprávy zařaďte také tuky, bílkoviny a mléčné výrobky.6 Protože to, jakým způsobem se stravujete, může pozitivně ovlivnit, jak se cítíte. Dávejte pozor na to, co jíte, a mějte na paměti, že rozmanitá životospráva obecně je klíčem k lepšímu zdraví.

 

Zdroje:

  1. Multiple Sclerosis News Today. Healthy Eating and MS: Foods to Eat and Avoid. Dostupné z: https://multiplesclerosisnewstoday.com/living-with-ms/ms-diet-nutrition/healthy-eating-ms/  
  2. National MS Society. The Lowdown on Low Carb. Dostupné z: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Diet-Nutrition/Low-Carb  
  3. JELINEK, George A., HADGKISS, Emily J., WEILAND, Tracey J. et al. Association of fish consumption and omega 3 supplementation with quality of life, disability and disease activity in an international cohort of people with multiple sclerosis. Int J Neurosci [online] 2013 Nov; 123(11): 792–801. doi: 10.3109/00207454.2013.803104. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3821380/  
  4. VILÍMOVSKÝ, Michal. 9 potravin s vitaminem D. Medlicker [online] 2020, 29. 10. 2019. Dostupné z: https://cs.medlicker.com/1394-potraviny-s-vitaminem-d
  5. MS Trust. Vitamin D. Dostupné z: https://www.mstrust.org.uk/life-ms/diet/vitamin-d
  6. MS Society. Special Diets and MS. Dostupné z: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/eating-and-drinking/special-diets-and-ms